Logo
skip to content
Laatste nieuws:

Qbuzz wil nieuwe bussen

Qbuzz wil nieuwe bussen

LEEUWARDEN - Vervoerder Qbuzz vraagt het provinciebestuur 2 miljoen euro om zijn vloot bussen in Zuidoost-Friesland te kunnen vervangen.

lees meer


Problemen met de oplaadpunten in de bus (AVM's)

Leeuwarden, 8 december 2011 - De laatste tijd ontvangen we (GrienLinks Fryslân) regelmatig klachten over de oplaadpunten in de bus. Mensen die hun kaart willen opwaarderen worden verrast door een...

lees meer


Strippenkaart definitief afgeschaft in Friesland

In Friesland kan vanaf vandaag de strippenkaart niet meer gebruikt worden. Iedereen wordt geacht gebruik te maken van de OV-chipkaart voor een enkele reis. Voor abonnementshouders verandert er...

lees meer


Waar blijft het dalurenproduct voor de OV-chipkaart?

LEEUWARDEN - De strippenkaart wordt definitief afgeschaft per 30 juni. Maar er is nog steeds geen dalurenkorting mogelijk met de OV-chipkaart, ondanks toezeggingen van toenmalig gedeputeerde Adema...

lees meer


Laatste reacties

Zeg dat wel

Regels zijn regels, maar er zijn uitzonderingen. situaties als deze die een ieder van ons (ongevraagd en ongewild) overkomen. Schrijfster had saldo en meerdere malen geprobeerd in te checken. Coulance...


Het is heel simpel

Het is heel simpel, zwartrijden mag niet. Als inchecken niet lukt koop je een kaartje of begeef je je naar het loket. Punt. De conducteur had gelijk, of je dat als reiziger nou leuk vindt of niet. Het...


Dikke

Waar ik voorheen voor 1,20 naar mn school kon kost het nu 4,70. 9,40 om van school weer terug te komen s i c k


het blijft aanmodderen met abonnementen e.d.

Goed dat jullie de vinger aan de pols houden. Mogelijk wordt het tijd om de geduputeerde Jehannes Kramer om opheldering te vragen hoe het nu allemaal komt want ik heb begrepen dat men straks met nieuwe...


VERHUIZEN UIT ARRIVA GEBIED

Ook ik heb zo\'n vreselijke ervaring met Arriva. Geef mij de NS maar. Veel klantvriendelijker!


Voor een beter OV!
GrienLinks wil het Openbaar Vervoer in Friesland verbeteren. Jij kunt daarbij helpen door je ervaringen te melden op deze site. Ga naar het Meldpunt. En help mee aan een beter OV. Een beter OV begint hier!

Qbuzz wil nieuwe bussen

Qbuzz wil nieuwe bussen

LEEUWARDEN - Vervoerder Qbuzz vraagt het provinciebestuur 2 miljoen euro om zijn vloot bussen in Zuidoost-Friesland te kunnen vervangen.

Lees verder

Problemen met de oplaadpunten in de bus (AVM's)

Leeuwarden, 8 december 2011 - De laatste tijd ontvangen we (GrienLinks Fryslân) regelmatig klachten over de oplaadpunten in de bus. Mensen die hun kaart willen opwaarderen worden verrast door een AVM (oplaadpunt) die enkel een grijs scherm geeft of buiten dienst is. Tijd voor onderzoek. In gesprek met reizigers, chauffeurs en zoveel mogelijk AVM’s checkend, reizen we van Leeuwarden naar Drachten en vice versa.

Lees verder

Strippenkaart definitief afgeschaft in Friesland

In Friesland kan vanaf vandaag de strippenkaart niet meer gebruikt worden. Iedereen wordt geacht gebruik te maken van de OV-chipkaart voor een enkele reis. Voor abonnementshouders verandert er vooralsnog niets.

Lees verder

Waar blijft het dalurenproduct voor de OV-chipkaart?

LEEUWARDEN - De strippenkaart wordt definitief afgeschaft per 30 juni. Maar er is nog steeds geen dalurenkorting mogelijk met de OV-chipkaart, ondanks toezeggingen van toenmalig gedeputeerde Adema in Provinciale Staten van Fryslân op 15 december 2010. De gedeputeerde beloofde met de vervoersmaatschappijen in overleg te gaan over een dalurenkorting met behulp van de OV-chipkaart.
 

Lees verder

De kinderziekten van de OV-chipkaart: De patiënt geneest maar langzaam

Door ineke van Gent
Afkomstig van Groenlinks.nl
 
“Als de minister problemen met de OV-chipkaart kinderziekten noemt, dan leidt de kaart aan de pokken, de mazelen en rode hond tegelijk”, zei Ineke van Gent begin 2010 tegen toenmalig minister Eurlings. Ze deed sindsdien vele voorstellen om de kaart om te vormen in een echte servicekaart, waar reizigers wat aan hebben. Maar ‘de patiënt’ gaat vooralsnog maar langzaam vooruit. Toch wil minister Schultz per 30 juni, respectievelijk 7 juli, de strippenkaart overal afschaffen.
Lees verder

Het leed dat treinreizen heet!

Het leed dat treinreizen heet!
Door Andries Bergsma
Boete voor niet werkende incheckpalen bij Arriva treinen.

Lees verder

Fryslân maakt zich op voor de afschaffing van de strippenkaart! Problemen nog steeds niet opgelost

Fryslân maakt zich op voor de afschaffing van de strippenkaart. Roerige tijden. In het land is er nog veel ophef. Zowel in Den Haag als in de provincie is men nog niet overtuigd of de afschaffing verantwoord is.

Lees verder

Statenlid mag geen foto maken van ticketbalie NS

Statenlid Retze van der Honing (GrienLinks) mocht afgelopen zondag geen foto maken van de ticketbalie in Heerenveen. De NS stopt met de persoonlijke kaartverkoop op alle stations als gevolg van de invoering van de OV-chipkaart. Een medewerker van de AH to GO eiste dat Van der Honing de foto zou wissen, omdat in de gemakswinkel van Albert Hein, waar de ticketbalie gevestigd is, niet gefotografeerd mag worden. Toen Van der Honing weigerde schakelde de winkelmedewerker de politie in. De politie had onvoldoende grond om de camera van Van der Honing is beslag te nemen. Het Statenlid heeft de foto inmiddels op internet gezet.

Lees verder

Actiecomité "Black-Heerenveen" trekt aan de noodrem

Op zeer korte termijn 19 juni a.s. zal het NS loket in de AH to go in Heerenveen gesloten worden. De service van het loket is al zeer beperkt, zegt het Actiecomité Black-Heerenveen. Ze zijn in actie gekomen om het loket voor Heerenveen te behouden. Op 10 juni a.s. zal er door het actiecomité actie worden gevoerd vanaf 16:00 uur op het NS station te Heerenveen. Op de internet hyves http://black-heerenveen.hyves.nl zal een poll worden gehouden en is er mogelijkheid te reageren.

Lees verder

Buskaartjes fors duurder?

 Directeur Hettinga van Arriva heeft  Minister Schulz van Haegen een brief gestuurd over de duurdere tarieven in de bus

Lees verder

Tariefverhoging door OV-chipkaart ook in Fryslân

2 april stond in het Dagblad van het Noorden een artikel over de hogere tarieven door de OV-chipkaart in Groningen. Ook in Friesland waar veel mensen inmiddels de OV-chipkaart gebruiken, blijkt vaak dat de tarieven hoger uitvallen.

Lees verder

OV-chipkaart: GrienLinks blijft kritisch over invoering bus en trein!

Het gedoe met de OV-chipkaart houdt maar niet op: Arriva vroeg ineens € 17,50 voor de kortingkaart op de OV-chipkaart. Bovendien werd de NS-kortingkaart ongeldig verklaard in Arriva-treinen. Na snel ingrijpen door de provincie Fryslân is dit (voorlopig) teruggedraaid. Volgens gedeputeerde Piet Adema blijft het mogelijk om met de NS-kortingkaart (€ 55 per jaar) ook in Arriva-treinen te reizen. Om het dubbele opstaptarief te vermijden, adviseert de provincie in Arriva-treinen niet met de OV-chipkaart te reizen, maar met papieren kaartjes.

Lees verder

Oplossing gevonden probleem NS kortingkaart / Arriva? : nog niet

Toch met NS korting in Arriva trein kopt het LC? Dat zou een snelle oplossing zijn na de kamervragen van Ineke van Gent (GroenLinks) en Jacques Monasch (PvdA). 

Lees verder

Bespaar treinreiziger wildgroei kortingskaarten


Tweede Kamerlid Ineke van Gent wil dat minister Schultz voorkomt dat er een wildgroei aan kortingskaarten op het spoor ontstaat. Het vervoerbedrijf Arriva dat in Friesland de spoorlijnen verzorgt, blijkt geen korting te geven aan NS-kortingskaarthouders die met hun OV-chipkaart reizen. Daarvoor hebben ze een aparte kortingskaart nodig.

Lees verder

Arriva zou ook een forse tariefsverhoging doorvoeren. Klopt dit?

Afgelopen week ontvingen de provinciale staten een alarmbrief met de kop forse tariefstijgingen bij Arriva door de invoering van de OV-chipkaart. Inmiddels zijn hierover vragen gesteld. GrienLinks had eerder al aandacht gevraagd voor het probleem met de kortingskaart van de NS die niet op de trajecten werkt van Arriva.

Lees verder

OV-chipkaart en Arriva

Tweede Kamerlid voor GroenLinks Ineke van Gent gaat samen met Jaques Monasch (PvdA) vragen stellen aan de minister van I&M mbt de berichten dat Arriva geen korting verleent op de NS-kortingskaart. Van Gent: “de vrees bestaat dat reizigers gedwongen worden met diverse OV-chipkaarten op zak te lopen of op hun OV-chipkaart 4 soorten kortingsproducten te moeten downloaden, jaar na jaar.”

Lees verder

Meld hier u ervaringen/klachten omtrent de ov-chipkaart!

Beter Openbaar Vervoer Friesland wil graag uw ervaringen weten. Zeker nu! Op 1 april wil de minister in het hele land de papieren kaarten afschaffen. Dit is niet verstandig. Als je alleen al kijkt naar Friesland dan zie je dat er nog wel het één en ander dient te gebeuren. Wij horen graag wat u vindt van de OV-chipkaart.

Lees verder

Arriva dupeert reizigers met NS kortingskaart

Treinreizigers die met hun NS-kortingskaart annex OV-chipkaart inchecken op het perron voor een Arriva-trein, vervolgens gaan reizen en daarna keurig uitchecken, krijgen niet de gebruikelijke 40% korting verrekend. Integendeel Arriva trakteert deze reizigers op het volle tarief.

Lees verder

Strippenkaart blijft voorlopig in Friesland

Leeuwarden, 2 december 2010 – Zelden heeft het nieuws ons zo snel ingehaald: gisteren, 1 december, (voor de zoveelste keer) schriftelijke vragen gesteld over de OV-chipkaart en de strippenkaart (samen met de PvdA-fractie, dit keer) vanochtend om 6.07 uur gedeputeerde Piet Adema op de radio bij Omrop Fryslân, dat na een gesprek met de minister van Verkeer en Waterstaat de strippenkaart voorlopig blijft in Friesland! “Want it belang fan de reizger stiet foar ús foarop” zegt Adema. Hij heeft gisteren de minister dit voorstel gedaan en de minister heeft zijn advies opgevolgd.

Lees verder

Compensatieregeling dubbel opstaptarief OV-chip veel te ingewikkeld

Persbericht woensdag 1 december 2010

De Statenfracties van de PvdA en Grien Links hebben spoedvragen gesteld aan Gedeputeerde Adema. Fryslân is klaar voor volledige overgang naar de OV chipkaart op 23 december a.s.. Groningen en Drenthe zijn dat nog niet en nu dreigt de reiziger die de provinciegrens passeert daarvan de dupe te worden. Hij moet niet alleen verschillende vervoerbewijzen hebben, maar bovendien een dubbel opstaptarief betalen. Voor dat laatste is een compensatieregeling bedacht.

Lees verder

Strippenkaart voorlopig niet afschaffen, Eerst alles op orde!

Provincie Friesland is voornemens de strippenkaart per 23 december 2010 af te schaffen. Hiervoor heeft ze een verzoek ingediend bij de Minister  van Infrastructuur en Milieu.  Het is onverantwoord om dit nu al te doen.  We krijgen situaties die onwenselijk zijn, daar zit geen passagier op te wachten.

Lees verder

Afschaffen strippenkaart in Friesland onverantwoord

GroenLinks vindt het onverantwoord om de strippenkaart in Friesland nog voor de kerst af te schaffen en de OV-chipkaart te verplichten. Tweede Kamerlid Ineke van Gent begrijpt niet waarom minister Schultz van Haegen opeens zo’n haast heeft. “Haar voorganger Eurlings was zo verstandig om de strippenkaart in Oost Nederland voorlopig te behouden, omdat er teveel problemen waren. In Friesland is de situatie absoluut niet beter.”

Lees verder

GrienLinks biedt ov-chipkaartklachten aan

Gedeputeerde wil klachtenwebsite GrienLinks overnemen

LEEUWARDEN – De statenfractie van GrienLinks heeft woensdagochtend 3 november 71 klachten over de OV-chipkaart aan gedeputeerde Piet Adema (verkeer en vervoer) van de provincie Fryslân aangeboden. GrienLinks heeft op grond van die klachten aangedrongen op uitstel van het stoppen met de strippenkaart. Adema blijft echter op de datum 23 december koersen, ook zo druk op de ketel te houden dat de Friese openbaar vervoerreizigers spoedig overgaan op de OV-chipkaart

Lees verder

Uitkomsten OV-chipklachten Friesland + reactie GrienLinks.

 Uitkomsten OV-chipklachten Friesland + reactie GrienLinks.

 

De afgelopen twee maanden heeft GrienLinks klachten omtrent de OV-chipkaart verzameld. Zowel positieve als negatieve. Er zijn in totaal 71 klachten binnengekomen, dit lijkt misschien niet veel. Echter dit zijn natuurlijk alleen de klachten die bij ons geregistreerd staan. We zien in de kwartaalcijfers van de provincie Fryslân een explosieve toename van de OV-chipkaart-klachten. Afgelopen kwartaal minimaal 222, maar het kunnen er ook net zo goed 650 zijn. De provincie weet het niet zeker, ze worden namelijk niet als zodanig geregistreerd. Ze worden weggeschreven onder het kopje diversen.

Lees verder

Tussenevaluatie klachtmeldpunt GrienLinks OV-chipkaart

Steeds meer Kamerfracties in Den Haag geven aan dat ze voorlopig de strippenkaart willen behouden. Na GroenLinks sluiten nu ook VVD en SP zich hierbij aan.

 

Lees verder

Meld hier uw ervaringen met de OV-chipkaart

Welkom op Beter Openbaar Vervoer Friesland. Complimenten en Klachten over de OV-Chipkaart kun je hier melden.

 


 

 

Lees verder

Fryslân en Qbuzz jagen passagiers de bus uit

Fryslân en Qbuzz jagen passagiers de bus uit

GRIENLINKS – persbericht
Leeuwarden, 17 september 2010

GrienLinks vraagt uw ervaringen op: www.beter-ov-friesland.nl

Lees verder

Er zijn nog veel problemen met de OV-chipkaart: Kamer wil einde aan ellende OV-chipkaart

Eens te meer blijkt dat het een goede keuze is geweest om de invoering van de OV-chipkaart in Friesland uit te stellen naar begin December. In de Tweede Kamer is de OV-chipkaart wederom onderwerp van gesprek hieronder een nieuwsbercicht van nu.nl

 

Lees verder

Heimwee naar de strippenkaart

Een interessant artikel in opmaat naar de afschaffing van de strippenkaart in Friesland.

Artikel uit de telegraaf van 1 september 2010

AMSTERDAM -  Bij het rijdend personeel van het GVB groeit de weerstand tegen de OV-chipkaart. Het gebruik ervan is volgens hen omslachtig en reizigersonvriendelijk. Bovendien zijn de validators, de kastjes in tram en bus waar mensen in en uit moeten checken, gevoelig voor storingen.

Lees verder

GrienLinks: Laat ons nog maar even strippen

GrienLinks: laat ons nog maar even strippen!

Is Friesland klaar voor de OV-chipkaart? In het persbericht dat de provincie op 6 juli 2010 uit liet gaan liet Gedeputeerde Piet Adema weten dat de provincie en de vervoerders er klaar voor zijn. Per 21 oktober 2010 streeft de provincie er dan ook naar om de papieren strippenkaart in Friesland af te schaffen. GrienLinks vindt dit te vroeg.

Lees verder

Doe de borg van de OV-chipkaart naar 2 Euro: Lagere borg voor OV-chippers scheelt miljoenen

(artikel van Camil Driessen - uit de pers van 25 augustus 2010)

De borg van 4 euro die bij iedere reis op de OV-chipkaart wordt ingehouden moet omlaag vinden critici waaronder de SP.

De OV-chipkaart is er al een tijd, maar nog steeds vergeten reizigers massaal uit te checken. Een defect kastje, gedrang of gewoon verstrooidheid. Reizigers laten miljoenen liggen, becijferde het Nederlands Dagblad deze week. In Amsterdam vergeten maandelijks zo’n 110.000 reizigers uit te checken. Kassa voor het GVB, want maar 11 procent neemt de moeite om via een ingewikkelde procedure geld terug te vragen. Dat levert het vervoersbedrijf vermoedelijk tussen de 150.000 en 500.000 euro op. En dat is alleen nog maar in de hoofdstad.

Lees verder

Wat vindt u ervan dat de strippenkaart per 1 oktober verdwijnt?

Per 1 oktober verdwijnt de strippenkaart uit Friesland. Beter Openbaar Vervoer Friesland is benieuwd naar uw mening. Wat vindt u? Is Friesland klaar voor de OV-chipkaart. Beschikt u inmiddels over de kaart? Wat zijn uw ervaringen met het opwaarderen. Het in- het uitchecken. Maar ook de de tarieven. Is het reizen voor u duurder of juist goedkoper geworden. Lukt het u gemakkelijk een OV-chipkaart aan te vragen. U kunt het hier melden of mailen naar welfing@sis.fryslan.nl

Lees verder

OV-studentenkaart - Het verhaal van Remco Klinker

Na op 11 maart eindelijk na enkele vergeefse pogingen mijn bestelling/ product op mijn chipkaart gezet te hebben heb ik er 1x in de trein mee kunnen reizen. Op wat gedoe van het reisgereed maken van de kaart en het bijna vergeten van het uitchecken na voldeed het systeem prima.

Lees verder

Investeert de provincie nou echt?

“In 2010 investeert de provincie Friesland 55 miljoen in verkeer en vervoer”, waarvan 37,6 miljoen in het openbaar vervoer. Dit was de kop van het persbericht dat de provincie begin maart de wereld instuurde., gevolgd door een veel belovende passage in de tekst: “ Het openbaar vervoer is van groot belang voor onze inwoners en daarom blijven we daar in investeren. Het komende jaar zetten we extra in op goede busstations en meer bussen ”:

Lees verder

Mooi was die tijd, per 1 maart 2010 Openbaar Vervoer 100% duurder (Connexxion)

Weblog afkomstig van groenlinks.johannawelfing.nl van 28 februari 2010. Geniet er nog van vandaag, want het is de laatste dag dat u met dit kaartje kan reizen. Als u morgen van Leeuwarden naar Dokkum moet reizen betaalt u voor deze zelfde rit 100% meer. Met dank aan gedeputeerde Piet Adema die namens de gedeputeerde staten instemde met de absurde tariefsverhoging die nu in het Connexxion gebied plaatsvindt.

Lees verder

GrienLinks begint Meldpunt Openbaar Vervoer Fryslân

De Statenfractie van GrienLinks in Fryslân is op deze website een Meldpunt begonnen om zowel positieve als negatieve ervaringen te verzamelen over het OV in Fryslân. Iedereen mag meedoen en ervaringen melden. GrienLinks gaat deze informatie gebruiken om verbeteringen tot stand te brengen.

Lees verder

Pasfoto-perikelen

L.J. van der Lingen uit Oude Bildtzijl had de ervaring dat het “invoegen” van een digitale pasfoto al een bijna niet te nemen hobbel is: “die wordt acht van de tien keer geweigerd. Als je dan bij de betaling aangekomen bent, wordt de ASN-bank mogelijk afgekeurd.” Onder meer deze ervaring was voor GrienLinks aanleiding de website ‘Beter o.v. in Fryslân’ op stoom te brengen. We beginnen een meldpunt, waar mensen zowel klachten als complimenten over het Friese openbaar vervoer kwijt kunnen.

Lees verder

De ov-chipkaart: je zou er gechipt van worden!

Je kan er gechipt van worden, van de ov-chipkaart. Hans uit Sneek in ieder geval wel. De provincie Fryslân maakt reclame voor de ov-chipkaart, middels subsidie en reclame op radio en tv. Maar weet de provincie eigenlijk wel, waar de openbaar vervoer-klanten mee worden opgescheept? Lees het verhaal van Hans. Inmiddels is zeker dat er méér mensen soortgelijke ervaringen hebben.

Lees verder

Nu eerst de complimenten!

GrienLinks wil in 2010 complimenten uitreiken aan medewerkers van het Ov die zich zeer verdienstelijk hebben gemaakt. Er gaan helaas veel dingen niet goed in het OV.  Maar ook heel veel zaken lopen wel goed. Soms is er een staaltje van hele goede service of van wel een heel behulpzame buschauffeur. Zonder de inzet van de medewerkers van het OV zou nooit weer een bus op tijd vertrekken of een trein op tijd aankomen.  Er is niets op tegen om ook de aandacht te vestigen op positieve gebeurtenissen. In tegendeel. Een compliment uitdelen doe je hier!

Lees verder

Laat je niet chippen...

Zo, nu eerst even een filmpje over de ov-chipkaart. GrienLinks is niet aansprakelijk voor de inhoud van de film en mensen met een verhoogd risico op gechiptheid kunnen beter niet kijken.

up